Το Scia Engineer είναι ένα προϊόν της βελγικής εταιρίας SCIA nv, η οποία για περισσότερα από 40 χρόνια παρέχει στους πελάτες της υψηλής ποιότητας λογισμικά για την στατική/δυναμική ανάλυση και διαστασιολόγηση κτιρίων και κάθε είδους δομημάτων.

Το Scia Engineer συγκαταλέγεται ανάμεσα στα κορυφαία στατικά προγράμματα παγκοσμίως. και θεωρείται ένα πρόγραμμα τελευταίας γενιάς, απόλυτα προσαρμοσμένο στις σύγχρονες ανάγκες που απαιτούν ταχύτητα, φιλικότητα και προσαρμοστικότητα. Προσφέρει δυνατότητες ανάλυσης χάλυβα, οπλισμένου/προεντεταμένου σκυροδέματος, ξύλου, αλουμινίου, αλλά και οποιουδήποτε άλλου υλικού, που σε συνδυασμό με τους ενσωματωμένους ελέγχους που ορίζουν οι Ευρωκώδικες, δίνουν στον χρήστη απεριόριστες δυνατότητες πρακτικών εφαρμογών, αλλά και το πλεονέκτημα της χρήσης μίας και μόνο εφαρμογής για όλα.

Εκτός από τις προχωρημένες δυνατότητες ανάλυσης και διαστασιολόγησης, προσφέρει ενσωματωμένα εργαλεία μοντελοποίησης και συνεργασίας με άλλα στατικά ή αρχιτεκτονικά προγράμματα, όντας το πρωτοπόρο και κορυφαίο στατικό πρόγραμμα στην ενσωμάτωσης της ΒΙΜ τεχνολογίας.

home

Το γραφικό περιβάλλον μοντελοποίησης του Scia Engineer είναι ότι πιο σύγχρονο και εξελιγμένο μπορεί να συναντήσει κανείς σε στατικό πρόγραμμα, και διαθέτει λειτουργίες που θα ζήλευαν πολλά από τα αρχιτεκτονικά προγράμματα της αγοράς.  Η μοντελοποίηση γίνεται απευθείας σε 3D  περιβάλλον με δομικά στοιχεία, όπως στύλοι, δοκοί, πλάκες, κτλ., ενώ εκτός από τα παραδοσιακά γραμμικά δομικά στοιχεία, τα μέλη μπορούν να σχεδιαστούν χρησιμοποιώντας τόξα, παραβολικά τόξα, Bezier καμπύλες και splines. Αυτά μπορούν, με τη σειρά τους, να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή επιφανειακών στοιχείων όπως πλάκες και κελύφη, καθιστώντας εύκολη την ελεύθερη σχεδίαση κάθε είδους κατασκευών, όχι μόνο για την παραγωγή σχεδίων, αλλά και για την ανάλυση.

Επιπλέον, όλα τα δομικά μέλη, συμπεριλαμβανομένης και της ελεύθερης σχεδίασης, μπορεί να έχουν μεταβλητά πάχη, εφόσον αυτό απαιτείται. Προηγμένα εργαλεία τροποποίησης όπως Boolean, Extend, Trim, και άλλα, καθώς και μια μεγάλη ποικιλία από επιλογών έλξης (Snap), συμπεριλαμβανομένης και της δυνατότητας των επεκτάσεων (που συνήθως συναντά κανείς μόνο σε εξελιγμένες εφαρμογές CAD), επιτρέπουν ακόμη και πολύπλοκες κατασκευές να διαμορφωθούν γρήγορα και εύκολα.

se14-2b

To Scia Engineer θεωρείται ως ένα από πιο αξιόπιστα και ποιοτικά στατικά προγράμματα στον κόσμο, διαθέτοντας έναν κορυφαίων δυνατότητων solver πεπερασμένων στοιχείων που υποστηρίζει τεχνολογία 64bit.  Περιλαμβάνει μία μεγάλη γκάμα υπολογισμών όπως γραμμικές, μη-γραμμικές, δυναμικές, σεισμικές, κ.α. Αναλυτικά, μερικές από αυτές:

 • Γραμμική ανάλυση (1ου βαθμού)
 • Μη-γραμμική ανάλυση (2ου βαθμού) με αρχική παραμόρφωση της κατασκευής
 • Δοκοί με χαρακτηριστικά μόνο θλίψης, μόνο εφελκυσμού, περιορισμένης θλίψης, περιορισμένου εφελκυσμού
 • Ανάλυση καλωδίων
 • Δυναμική ανάλυση
 • Σεισμικά φορτία με απόκρισή της κατασκευής σε αυτά βάσει σεισμογραφημάτων
 • Κινητά φορτία (οχήματα, κτλ)
 • Ανάλυση ευστάθειας
 • Μη-γραμμικά ελατήρια
 • Προένταση
 • Διαφορετικές φάσεις της κατασκευής (construction stages)
 • Διαδοχική ανάλυση (sequential analysis)
 • Στρεπτοκαμπτικό λυγισμό 2ης τάξης
 • Αλληλεπίδραση εδάφους-κατασκευής
 • κ.α.

Ένα από τα ισχυρά πλεονεκτήματα του προγράμματος είναι η παραγωγή πλέγματος πεπερασμένων στροιχείων (mesh),  η οποία διαθέτει την μοναδική τεχνολογία της Αυτόματης βελτιστοποίησης που βασίζεται στο ερευνητικό έργο του καθηγητή Patzak από το Τμήμα Μηχανικής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου της Πράγας (Τσεχία).  Η μέθοδος αυτή είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται σε στατικό πρόγραμμα ευρέας χρήσεως, και προσφέρει μοναδικά πλεονεκτήματα, τόσο σε έμπειρους μηχανικούς, όσο και σε όσους δεν είχαν ασχοληθεί μέχρι τώρα με πεπερασμένα στοιχεία.

Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερες λεπτομέρειες για αυτό, πατήστε εδώ

se14-3

Report

Η παραγωγή του τεύχους υπολογισμών είναι ένα αναπόσπαστο και σημαντικό κομμάτι της καθημερινής δουλειάς του Πολιτικού μηχανικού. Τα τεύχη που παράγετε πρέπει να είναι ευανάγνωστα και σωστά τεκμηριωμένα, για να μπορείτε να συνεργαστείτε εύκολα με συνεργάτες, γραφεία ελέγχου, πολεοδομίες και άλλα τρίτα μέρη. Η παραγωγή των τευχών συχνά παίρνει εξίσου μεγάλο χρόνο με την εκπόνηση της στατικής μελέτης, και απαιτεί μεγάλη προσοχή για να παρουσιασθούν σωστά όλα τα δεδομένα. Επίσης, αφού έχει ολοκληρωθεί η παραγωγή του τεύχους, συμβαίνει πολύ συχνά να απαιτούνται αλλαγές στο στατικό μοντέλο, οι οποίες με την σειρά τους απαιτούν αλλαγές και στο τεύχος. Το να ενημερώσετε όλα αυτά τα δεδομένα είναι επίπονο και απαιτεί πολύ χρόνο.

Το νέο – και εντελώς σχεδιασμένο από την αρχή – τεύχος υπολογισμών του Scia Engineer έρχεται να δώσει μία λύση σε αυτά τα προβλήματα, και προσφέρει την πιο σύγχρονη παραγωγή τεύχους που έχετε δει ποτέ!

 • Εύκολη στην χρήση εφαρμογή, ενσωματωμένη στο Scia Engineer
 • Λειτουργεί εντελώς ξεχωριστά, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη λειτουργία του Scia Enginner και του ίδιου του τεύχους
 • Δυνατότητα πολλαπλών τευχών στην ίδια μελέτη
 • Ανά πάσα στιγμή αυτόματη ανανέωση όλων αντικειμένων (εικόνες, πίνακες, κτλ.)
 • Εύκολη αναγνώριση των μη-ενημερωμένων πινάκων και εικόνων, μέσω ενός κόκκινου θαυμαστικού
 • Πολύ μεγάλη λίστα πιθανών αντικειμένων. Από εσωτερικά δεδομένα του Scia Engineer έως εξωτερικά αρχεία
 • Εύκολη δημιουργία κεφαλίδων και υποσέλιδων με δεδομένα του χρήστη (logo, κτλ.)
 • Επιλογή να εφαρμόσετε διαφορετικά στυλ σε πίνακες μέσα στο ίδιο τεύχος.
  και άλλα πολλά..!!

Σχεδιασμένο σαν μία ξεχωριστή εφαρμογή, αλλά 100% συνδεδεμένο με το Scia Engineer, το νέο τεύχος σας προσφέρει τα πιο σύγχρονα εργαλεία για να ενσωματώσετε κάθε είδους πληροφορία: από τις βασικές πληροφορίες της μελέτης, αποτελέσματα ανάλυσης σε πίνακες ή γραφικά, σε κανονιστικούς ελέγχους και κατασκευαστικά σχέδια. Δεν χρειάζεται πλέον να κρατάτε ξεχωριστά έγγραφα για κάθε είδους πληροφορία που αφορά την μελέτη: όλα τα δεδομένα του στατικού μοντέλου, έγγραφα, και άλλα δεδομένα εισαγωγής και εξαγωγής συγκεντρώνονται σε ένα συνολικό τεύχος.

Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα του προγράμματος είναι τα εργαλεία σχεδίασης που διαθέτει, που επιτρέπουν στον χρήστη να δημιουργήσει με μεγάλη ευκολία τομές, όψεις και 3D σχέδια του φορέα, είτε με αυτοματοποιημένο τρόπο, είτε χειροκίνητα.

Ειδικότερα στον τομέα των μεταλλικών κατασκευών το πρόγραμμα παράγει αυτόματα εκτός από τα σχέδια του φορέα, και αυτά των συνδέσεων, δημιουργώντας μεμονωμένα σχέδια για κάθε κομμάτι τους (ενίσχυση, μετωπική πλάκα, κτλ.), προσφέροντας έτσι μία ολοκληρωμένη λύση. Φυσικά ο χρήστης αν το επιθυμεί, μπορεί να εξάγει τα σχέδια αυτά σε DXF, DWG για να τα στείλει σε συνεργάτες ή να τα επεξεργαστεί περαιτέρω με άλλα προγράμματα.

drawings

connection

Logo_OpenBIMΗ SCIA θεωρεί την διαλειτουργικότητα (interoperability) ως μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του μέλλοντος στον τομέα του τεχνικού λογισμικού. Όλο και περισσότεροι μηχανικοί σε όλο τον κόσμο, καλούνται να διαχειριστούν 3D μοντέλα από άλλα προγράμματα, έτσι ώστε να φέρουν εις πέρας την στατική ανάλυση της κατασκευής. Εδώ υπάρχουν 2 επιλογές: ή να ξανα-μοντελοποιήσουν την κατασκευή ή να χρησιμοποιήσουν την υπάρχουσα πληροφορία και να δουλέψουν πάνω σε αυτή.

Η τυποποίηση είναι ένα κρίσιμο στοιχείο αυτής της διαδικασίας, και για αυτό ο οργανισμός buildingSmart επέλεξε το IFC ως την πρότυπη μορφή αρχείου, και αντίστοιχα το IFC Certification ως την πιστοποίηση που πρέπει να έχει κάθε εταιρία τεχνικού λογισμικού για την σωστή ενσωμάτωση του IFC. Η Nemetschek Scia είναι ιδιαίτερα υπερήφανη διότι ήταν η 1η εταιρία στατικού λογισμικού που πήρε την πιστοποίηση IFC 2×3.

Μέσω του αρχείου IFC, το Scia Engineer μπορεί να συνεργαστεί άψογα και με άλλα προγράμματα που το υποστηρίζουν, όπως:

 • Allplan
 • Archicad
 • Tekla
 • Revit

Εκτός όμως από το πρότυπο IFC, το Scia Engineer μπορεί να συνεργαστεί άμεσα με άλλες μορφές αρχείων, όπως: DWG, DXF, STNF, DStV, Step Steel, VRML, κ.α.

Επίσης διαθέτει απευθείας σύνδεση (direct link) με τα προγράμματα Revit Structure, Tekla Structures και ETABS

Ακόμα περισσότερο, το Scia Engineer μπορεί να συνεργαστεί με free-form modeling προγράμματα όπως το Rhinoceros, και να εισάγει πολύπλοκες γεωμετρίες (κάτι πολύ συνηθισμένο πλέον στις σύγχρονες κατασκευές) και να τις μετατρέψει σε δομικά στοιχεία.